Кириенко: България не знае какво прави с Белене

Оборудването може да се премести в АЕЦ "Козлодуй" след 5-7 години, твърди ръководителят на "Росатом"

Решението на правителството на България да спре строителството на АЕЦ „Белене” и да премести закупеното оборудване на площадката на АЕЦ „Козлодуй” има по-скоро политически, а не „измислен” техникоикономически характер. Това заяви ръководителят на държавната корпорация „Росатом” Сергей Кириенко в кулоарите на разширеното заседание на Държавния съвет на Русия, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от Фокус.


„Ние бяхме готови да изпълняваме условията на договора, бяхме готови за решението на правителството на България. По-голямата част от оборудването за АЕЦ „Белене” вече е готова, а останалата в момента се изготвя. Сключени са договори със заводите. Трябва да бъде взето решение – или ще платят за това оборудване, а това са големи суми – общият обем на поръчаното оборудване и изпълнените дейности е около 1 милиард евро, или трябва да прекратим договора и да се платят компенсации. Това решава поръчителят”, каза Кириенко.

Според него оборудването за АЕЦ „Белене” може да стане годно за АЕЦ „Козлодуй” след около 5-7 години.
„Решението на българското правителство имаше политически, а не измислен техникоикономически характер. Ние се отнасяме с уважение към решението на ръководството на България, но засега не се виждат някакви следващи стъпки. Изглежда, че българската страна не разбира какво всъщност представлява да преместиш оборудването в „Козлодуй”, не знае какво да прави”, добави ръководителят на „Росатом”.

Коментари: 0