Кирил Домусчиев притежава активи за над 1 млрд. евро

Купуването на БМФ е голяма грешка, твърди бизнесменът

Кирил Домусчиев притежава активи за над 1 млрд. евро
5914 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Президентът на разградския футболния клуб "Лудогорец" и крупен бизнесмен Кирил Домусчиев има активи, които "сигурно са над 1 млрд. евро". Това обяви самият Домусчиев в интервю за предаването ДикOff по Нова телевизия.

"Активите са благодарение на сериозния ръст и бизнеса в областта на ветеринарната медицина, който развиваме в над 80 държави. Наскоро купихме още един бизнес в САЩ. Ще видим как ще го интегрираме в групата. Не бих казал, че е лесно да се прави бизнес в САЩ, но не е и толкова трудно. В Америка имаме над 250 много добре подбрани професионалисти за работници. Всяка година бизнесът ни там расте с 30% - приходите и печалбите", поясни Кирил Домусчиев.

Бизнесменът поясни, че парите му са в активи, които са с пазарна стойност. А тя се променя - "един апартамент може да струва 1000 евро на кв. м., после в криза - 800 евро, а след това при бум може да достигне и 3 хил. евро", разясни Кирил Домусчиев.

"Освен това срещу всички активи има и пасиви - всяка компания ги има. Това са плащания към доставчици и други. Всеки месец трябва да платим заплатите на 6-7 хил. работници по света. Имаме и кредити, които трябва да изплащаме, защото работим с най-големите банки и веднъж да стъпиш накриво си мъртъв за банковата общност", поясни още Домусчиев. Той обяви, че компаниите му не държат свободни пари. "Винаги, когато имаме свободни пари купуваме нещо", твърди бизнесменът. По думите му заради тези фактори е трудно да теглиш чертата и да кажеш колко пари имаш.

"Трудно стигнахме до първия милион, защото бяхме малки с брат ми и беше трудно да отидеш да поискаш кредит. Никой ни нямаше доверие. Започнахме с малка търговия, малко производство... лично аз разнасях кашоните. Всичко е доказуемо", увери Кирил Домусчиев.

Той поясни и защо ходи с 8 бодигарда охрана. "Защото не ми се иска да ме отвличат или притесняват. Правим бизнес от 23 години в България и сме оцелели. Имало е реални заплахи. Който не се е занимавал с бизнес не знае такива неща. Не е имало на кого да се оплачеш и затова се защитаваш", разказа Кирил Домусчиев.

Не него не му е жал да харчи пари за отбрана и сигурност, защото иска да се концентрира върху бизнеса, а не да се чуди как да се пази.

"Купуването на "Параходство Български морски флот" (БМФ) беше голяма грешка, защото взехме предприятие с висока стойност. Имаше много излишни работници, които никога не са се качвали на кораб, но взимаха заплати и работеха като таксиметрови шофьори. Наложи се много бързо да реформираме предприятието. Има месеци, в които компанията губи много пари и се налага да наливаме пари от други бизнеси", твърди Домусчиев. Той поясни още, че са купили нови кораби за 240 млн. долара, които са поръчани в Китай.

"За 2011 г. сме изнесли продукция за над 10 млрд. лв.", каза още Кирил Домусчиев.

Подкрепи Economic.bg