Инвестициите на САЩ в ЕС са 1.3 трлн. долара

Дневният оборот е около 2 млрд. евро, обяви Валентин Георгиев

108 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Най-голямата икономика в света - САЩ е инвестирала в Европейския съюз (ЕС) 1.3 трлн. долара. Това обяви в интервю за БНТ Валентин Георгиев, изпълнителен директор на Американската търговска камара в България.

"Очакванията са големи и ще бъдат оправдани, ако бъде сключено споразумение за трансатлантическата търговия и инвестиции. Данните до този момент сами по себе си говорят, че ЕС изнася годишно за САЩ стоки за 435 млрд. евро, а на ден оборотът между САЩ и ЕС е 2 млрд. евро. Това са цифри, които не се побират в съзнанието на човек като помисли какво огромно икономическо пространство и каква огромна търговия се извършва между двете страни на Атлантическия океан", коментира Георгиев.

По отношение на пречките при привличане на инвестиции от американски компании в България, Георгиев заяви, че ако видим статистиката ще стане ясно, че ние сме много далеч. "За миналата година търговският стокообмен между България и САЩ е по-малко от 1 млрд. долара. Изнесли сме стоки и услуги към САЩ за около 480-510 млн. долара, а те са внесли в България около 250 млн. долара", разясни Валентин Георгиев.

Според него ако се сравняват двата показателя сме добре, но общият обем е пренебрежимо малък в сравнение с това, за което говорят цифрите за търговията между ЕС и САЩ.

"Ако се премахнат само тарифните ограничения, които не са чак толкова големи пречките ще намалеят. Само те ако се премахнат за 5 години износът ще се увеличи с 18%. Счита се, че за тези 5 години, годишният доход за средностатистическото европейско семейство ще нарасне с около 550 евро", обясни Георгиев.

"Инвестираните от САЩ 1.3 трлн. долара в ЕС означават, че са създадени 4 млн. работни места. Със споразумението за близките 5 години се очаква да се добавят още нови 400 хил. работни места", каза още изпълнителният директор на Американската търговска камара у нас.

Подкрепи Economic.bg