Кирил Йорданов е ощетил Варна с над 1.5 млрд. лв

Лидерът на РЗС представи имената на 16 кмета, срещу които са постъпили анотирани сигнали

Яне Янев:

184 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Кметът на Варна Кирил Йорданов е ощетил общината с над 1.5 млрд. лв. Това обяви пред журналисти лидерът на РЗС и доскорошен председател на парламентарната комисията за борба с корупцията по високите етажи Яне Янев.

Председателят на РЗС представи имената на 16 кмета, срещу които са постъпили анотирани сигнали. „Представям информация, само защото са подадени официално сигнали в Комисията. По част от сигналите са се произнесли институциите, към които сме се обърнали”, отбеляза Янев.

„Първият сигнал в комисията е за Любен Татарски, бивш кмет на Разлог. В анотацията на сигнала се твърди, че отговорни длъжностни лица от Община Разлог са извършили незаконосъобразни действия. Конкретизирани са длъжностни лица, които са извършили значителни щети на общината и държавата. Както и сигнал, свързан с нарушаване на конституционното право на собственици на земи в Кулино, община Разлог. Сигналът е изпратен на Окръжна прокуратура Благоевград. По сигнала е работил експертът в комисията Ради Димитров”, коментира още той.

Яне Янев отбеляза, че сигнал е подаден и срещу Георги Иванов, кмет на Община Хасково. В него се твърди, че фирма, негова собственост извършва ремонт, без необходимите документи. Общината е била ощетена с незаконна обществена поръчка. Също така кметът Иванов е продавал държавни имоти, които не са общинска собственост. „Общината не работи в полза на хората, а в полза на кмета. Описана е такса рекет или „дарение”, което се иска от всеки, решил да строи”, заяви той.

„В сигнал до Комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта се твърди, че кметът на Сатовча Арбен Мименов и други лица от общината, системно извършват тежки финансови злоупотреби, както и злоупотреби с обществени поръчки. В сигнал до Комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта се твърди, че Йордан Шишков, бивш кмет на Община Родопи, се е сдобил с ценни имоти на безценица – хотели, вилни зони. В сигнала са описани конкретни случаи на продажба на земя, която е общинска собственост. По сигналът е образувана преписка”, посочи Янев.

Следващият сигнал е за кмета на Цар Калоян – Ахмед Ахмедов. Сигналът съдържа данни, относно разследването по време на бедствието в Цар Калоян. Извършени са действия, които са целели да прикрият корупционни схеми. Ние сме изпратили наши експерти на място и може да се счита, че има системни нарушения от 2007 г. насам.

Сигнали са постъпили и срещу Александър Абрашев – кмет на Калояново, Златко Живков – кмет на Монтана,  Аспарух Аспарухов – кмет на Божурище и Петко Петков – кмет на Община Добрич-селска.

Подкрепи Economic.bg