Китай инвестира в родното земеделие

Азиатската страна има намерения да изгради фабрика у нас за преработка на отпадни съставки от производството на млечни продукт

4193 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Китай ще инвестира в система занапояване на земеделски земи в България. Това стана ясно по време на срещата на заместник-министъра на земеделието и храните Цветан Димитров с представители на държавната китайска компания Тianjin Аgrоbusiness Сompany, съобщава пресцентъра на Земеделското министерство.

Заместник-министър Димитров запозна гостите с промоционалната програма за популяризиране на български вина в Китай, която е на стойност около 3 млн. евро. Той допълни, че тези програми се реализират с помощта на Националната лозаро-винарска камара.

Износът на бутилирани вина от България към Китай се е увеличил от 134 тона през 2009 г. до 380 тона за периода януари-ноември 2012 г. През месец март в България ще се осъществи посещение на китайски експерти от Държавната администрация по собствеността и инвестициите, които ще проучат допълнително възможността за  сътрудничество в сферата на винопроизводството.

Представителите на азиатската страна имат и конкретни намерения да изградят фабрика у нас за преработка на отпадни съставки от производството на млечни продукти, които да се изнасят за Китай под формата на сушени деривати, съобщават още от МЗХ.

Подкрепи Economic.bg