Китайските опасения доведоха до растеж на сигурните валути

Доларът, йената и швейцарския франк нараснаха след покачване на краткосрочните лихви на китайските парични пазари

160 ~ 4 мин. четене

Доларът, йената и швейцарския франк нараснаха в сряда след покачване на краткосрочните лихви на китайските парични пазари. Това повиши опасенията за втората по големина икономика в света и като следствие се увеличи търсенето на валутите считани за сигурни. Лихвите на паричния пазар в Китай достигнаха нивата от юли, след като Китайската народна банка не инжектира свежи средства за втори пореден ден, а регулаторните органи показаха загриженост, че голямата ликвидност може да доведе до нова рискова кредитна експанзия. 

Доларът обаче падна рязко срещу йената заради слабите данни от вторник за трудовата заетост в САЩ, които увеличиха очакванията, че Федералния резерв няма да промени скоро размера на стимулите. Зелените пари обаче нараснаха срещу по-рисковите и високодоходни валути като австралийския и новозеландския долар. В края на деня австралийския долар се котираше на 0.9624, а новозеландския долар на 0.8394 срещу американския им съименник. Друга валута от доларовия блок, канадския долар, попадна под натиск след като в сряда Канадската централна банка спря да сигнализира за предстоящо увеличение на лихвите, което се случва за първи път след април 2012, а аргументите й са слабия икономически растеж.

Междувременно еврото остана почти без промяна срещу долара след изказване на председателя на ЕЦБ Марио Драги, че ще иска да се приложи по-строг стрес тест на банките. Единната валута остана без промяна за деня на 1.3778 като по-рано достигна връх от 1.3792, който съвпада с този от вторник и е най-висока стойност след средата на ноември 2011 година. Рано днес единната валута проби нивото от 1.38 долара, достигайки връх на 1.3815. Йената беше силно търсена и свали долара на 97.34 и еврото на 134.14. Швейцарският франк също нарасна и повали долара до 0.8918 и еврото до 1.2294.

Въпреки доброто представяне вчера перспективите за долара остават негативни. Докладът за трудовата заетост в САЩ от вторник намали прогнозите за редукция на покупките на активи от Фед поне до 2014 година. Това означава, че паричната маса по баланса на Фед ще нараства бързо докато тази на останалите централни банки или се стабилизира или се свива. В момента повечето основни американски дилъри, които търгуват директно с Фед не очакват редукция на програмата от месечни покупки на облигации на стойност 85 милиарда долара преди месец март. Следващото редовно заседание на банката е на 29 и 30 октомври и на него ще стане ясно дали и тя значително си е променила мнението за икономиката. Доларът нарасна срещу северния си съсед до 1.0374 след предпазливите изказвания на Канадската централна банка, които изненадаха пазарите. Банката има осем редовни заседания на година и последното за 2013 ще се проведе на 4 декември.

Еврото отчита от началото на годината до момента растеж от 4.4% срещу долара, а наскоро удари и 2-годишен връх срещу кошница от валути. Според специалисти ако покачването на еврото набере още скорост, то ЕЦБ най-вероятно ще възприеме някаква форма на вербална интервенция или други мерки, които да намалят силата на валутата. По-силното евро е негативен фактор за износителите от еврозоната.

Анализаторите очакват да се увеличава интереса към икономическите данни от САЩ и напрежението днес отново ще нарасне при излизането на ключовите доклади за първоначалните молби за помощи, дупката в търговския баланс и продажбите на нови жилища.

 

Ралито на златото бързо се изчерпа

Златото падна незначително в сряда, докато инвеститорите го продаваха, за да прибират печалби от покачването на цената ударила 4-седмичен връх в предишния ден след реакцията при излизането на слабите данни за заетостта в САЩ. За спада повлия и по-слабия петрол.

Металът се покачи с 2% във вторник, но спадна в сряда независимо че долара остана под натиск, американските акции паднаха, а американските облигации увеличиха печалбите си от вторник. Най-големия натиск дойде от спада на петрола, който се отрази на всички суровини. Американският лек суров петрол се насочи към 96 долара за барел, което е най-ниска стойност след юли. Това се дължи на предостатъчните доставки и продължаващото нарастване на запасите в САЩ, които са най-големия потребител на горивото в света. Тегленето на печалби след ралито във вторник до най-високи нива след 20 септември също свали златото, а дилърите не виждаха аргументи за продължение на растежа. Бързото изчерпване на ралито отново показа, че покачванията се използват като възможности за нови продажби. Спот цената завърши деня със спад от 0.5% на 1332.95 долара за тройунция след покачване във вторник до 1344.46 долара за тройунция.

Според технически анализатори на Комерцбанк ралито във вторник е неутрализирало песимистичните им очаквания, но въпреки това метала остава уязвим за нови загуби докато дневните затваряния не са над зоната на съпротива между 1330/1350 долара, където се намират върховете от юли, края на септември и началото на октомври.

Най-големият фонд в света за търговия със злато, базирания в Ню Йорк SPDR Gold Shares, отчете във вторник прилив на повече от 6 тона злато, което е най-голямо покачване за последните 2 месеца и идва след отлив в понеделник на повече от 10 тона. Друго интересно развитие от вчерашния ден беше, че премията за тройунция злато в Индия над цената в Лондон достигна 120 долара заради недостатъчното предлагане в страната, където в момента има силно търсене заради сезона на фестивалите.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg