Китайският износ надхвърли очакванията

През февруари годишният ръст достига 21.8% при очаквани 8.1%

108 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Китайският износ се е увеличил с 21.8% през февруари 2013 г. спрямо същия месец на миналата година. Обявените днес официални данни са близо три пъти над очакванията на анализаторите на Bloomberg, които прогнозираха 8.1% ръст на експорта.

Вносът на втората най-голяма икономика в света е нараснал по-малко от прогнозираното, обявиха от митническата служба в страната. В края на втория месец на годината импортът расте с 15.2% и поддържа търговски излишък в размер на 15.25 млрд. долара.

Изоставането на вноса спрямо износа буди притеснения у икономистите, че вътрешното търсене намалява, вместо да расте. Това според анализатори ще развържи ръцете на управляващата комунистическа партия да предприеме допълнителни мерки, които да върнат страната към стабилни икономически ръстове.

През четвъртото тримесечие на 2012 г. икономическият ръст на Китай достигна 7.9% спрямо същия период на 2011 г. За цялата минала година ръстът беше 7.8% - най-ниският за последните 13 години.

"Разбира се, че цялостното икономическо представяне на Китай ще зависи повече от вътрешното потребление, отколкото от външното търсене", коментира за Bloomberg Дзу Хайбин, икономист в PMorgan Chase & Co. в Хонконг.Подкрепи Economic.bg