Kлането на едри животни в дворовете ще бъде забранено

България е заплашена от глоба, ако не въведе изискването

116 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Законови промени предвиждат забрана на клането на едри преживни животни за лична консумация в дворовете на стопаните, обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Забраната няма да се отнася за свине, агнета, овце, кози, ярета и кокошки, подчерта министърът.

Новите текстове са залегнали в готвените поправки в Закона за храните, които днес бяха обсъдени на среща между представители на земеделското министерство и браншови организации.

Клането на едри преживни животни, като крави и телета, ще трябва да се осъществява в общински кланици, лицензирани частни обекти или мобилни кланици.

"Традицията да се колят едри животни в задния двор води до рискове и те трябва да бъдат отстранени от ветеринар, за да не бъдат допуснати болести, като луда крава например", посочи министър Найденов.

Той каза, че изискването е на Генерална дирекция „Здравеопазване и потребители” на Европейската комисия и за него настоява еврокомисарят по здравеопазване Тонио Борг.

„За целта има екшън план до края на март да бъде решен проблема. В противен случай ЕК може да повдигне процедура за санкция на България и да й наложи глоба”, допълни министърът.

Подкрепи Economic.bg