Кличко поиска от Меркел блокиране на банкови транзакции

Смятам, че Европейският съюз и Германия имат механизми за налагането на санкции, заяви лидерът на Удар след срещата си с германския канцлер

3596 ~ 1 мин. четене

Лидерът на украинската опозиционна партия „Удар” Виталий Кличко призова федералния канцлер на Германия Ангела Меркел да блокира подозрителните банкови транзакции на украинските чиновници.

Кличко отбеляза, че е напълно възможно да се направят стъпки към постигане на компромис в Украйна, ако се покаже на президента Янукович и обкръжението му преспективата на мерките за борба с прането на пари.

„Смятам, че Европейският съюз и Германия имат механизми за налагането на санкции. Затова е необходимо да се направи пълна проверка на намиращите се в страни от Европейския съюз състояния на Янукович и близкото му обкръжение, а също така и на олигарсите, които ги подкрепят“, заяви Кличко след срещата си с Меркел.

Посещението на украинските опозиционни лидери в Берлин се състоя ден преди утрешното заседание на парламента в Киев, който ще обсъди изисквана от опозицията конституционна реформа за ограничаване на правомощията на президента в полза на парламента и правителството.

Преди срещата германски официални лица заявиха, че освобождаването на задържаните протестиращи и на окупираните от демонстранти сгради в Киев са знаци, че правителството и опозицията могат да намерят допирни точки въпреки продължаващите от няколко месеца все по-кървави сблъсъци.

Малко след срещата в Берлин Русия обяви, че ще изплати тази седмица следващия транш в размер 2 милиарда долара от обещания на Украйна заем от 15 милиарда долара. 3 милиарда долара от тази сума вече са изплатени, а освен това Москва значително е намалила цената на природния си газ за Украйна, отбелязва АФП.

Подкрепи Economic.bg