Кои отпуски се губят и кои могат да се прехвърлят за 2013-а

В края на тази година "горят" неизползваните през 2010-а дни от годишния отпуск

Автор: Мария Владимирова

На 31 декември 2012 г. всички неизползвани дни от годишния отпуск от 2010 г., се губят. За първи път през тази година вече реално действа 2-годишната давност на неизползваните отпуски, която беше въведена с промени в Кодекса на труда от края на 2010 г. Целта на промените е да накара служителите да използват целия полагащ им се отпуск в рамките на текущата година.

Така в края на тази година "изгарят" невзетите ви през 2010 g. дни, в края на 2013 г. губите неизползваните от 2011 г. и т.н.

Ако сега се сещате, че имате останал от 2010 г. отпуск, имате на разположение по-малко от десет работни дни, за да го оползотворите. Разбира се, това може да се случи само при благоразположението на шефовете ви.

От правилото изключения се правят при два случая. Първият се отнася за жените, които преди две години са ползвали отпуск по майчинство. За тях крайният срок от 31 декември 2012 г. не важи. Втората група са хората, които са отсъствали от работа през 2010 г, поради временна неработоспособност, т.е. са ползвали дълъг болничен. При тези случаи двегодишната давност тече от момента, в който човекът се е върнал на работното си място.

Интересен факт е, че двугодишната давност не важи за неизползван отпуск до края на 2009 година. Със свое решение Конституционния съд отмени разпоредбата, която предвиждаше отпуските от 2009 г. и предходните години също да се губят,  с мотив, че не може да се въвежда срок със задна дата.

Колко са засегнатите от въвеждането на 2-годишния давностен срок и точно колко дни от 2010 г. ще "изгорят" все още не е ясно. Броят им ще се разбере в началото на следващата година, когато всички фирми подадат обобщените си данни.

Според синдикатите обаче най-засегнати ще бъдат държавните служители. "Работещите в местната и централната администрация имат най-много натрупани стари отпуски, така че се очаква, там да се загубят и най-много от дните от 2010 г.", коментира пред www.economymagazine.bg експертът от КНСБ Чавдар Христов.

Важно е да се знае и че при прекратяване на трудовите взаимоотношения през 2013 г., служителите няма да получат обезщетение за останалия от 2010 г. отпуск.

Кои дни можете да прехвърлите за 2013-а

Законът предвижда възможност за отлагане на не повече от 10 дни отпуск от текущата към следващата година. Това обаче може да стане след писмена молба.

Прехвърляне на неизползваните (не повече от 10 дни) от 2012 г. за следващата година е възможно "при уважителни причини по писмено искане на работника или служителя и със съгласието на работодателя", гласи Трудовият кодекс.

Целта на това изискване отново е работниците да бъдат накарани да ползват 20-те дни отпуск през текущата година, а и да не се трупат много дни неизползван отпуск и съответно сериозни суми за обезщетения при напускане или пенсиониране.

Законът задължи фирмите да съставят и графици за ползване на отпуски. Въпреки това да се приема като по-скоро като формалност от бизнеса, работодателите, които не са направили такъв списък до края на годината, могат да бъдат глобени от 1500 до 15 хиляди лева. Добре е в графиците да се вземат предвид и неизползваните дни от 2011 г. и 2012 г.

При излизане в полагаема почивка, препоръчително е служителите да вписват в молбата си кои дни от коя година искат да използват. Така през 2013 г., например, те ще могат да спасят от двегодишната давност дните си от 2011-а, съветват експертите.

Сигнали за нарушения от страна на работодателите при отпускането на почивни дни са по-скоро рядкост, коментират от синдиката. "Налице е обаче ясен стремеж на работодателите и органите да се работи с колкото се може по-свит персонал", заяви Чавдар Христов. По думите му тази тенденция кара служителите на някои позиции да стават незаменими от своите колеги. Това често принуждава самите работници да не излизат в отпуск, тъй като на практика няма кой да поеме задълженията им, коментира той.

Коментари: 0