Колебания на борсите

Разнопосочната търговия през седмицата се дължи както на непостоянството на икономическите данни, така и на нееднозначните изказвания на водещи икономисти и финансови институции

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

Търговията на финансовите пазари остава разнопосочна и несигурна, следствие на страховете и предпазливостта на инвеститорите. Тази колебливост се дължи както на непостоянството в макроикономическите данни, така и на променливите изказвания на водещи икономисти и финансови институции. Според някои вече се виждат признаци за изход от финансовата криза към края на тази година, докато според други най-лошото тепърва предстои.

Вниманието на пазарите остава фокусирано върху Испания и нейният външен дълг, а споровете са дали все пак тя ще има нужда от финансова подкрепа от страна на еврозоната. Въпреки не лошите резултати от последните аукциони на испански дългови книжа, опасенията на финансовите пазари около Испания, продължават да нарастват.

Според изпълнителният директор на Международния валутен фонд, Кристин Лагард, облаците на Европа се сгъстяват. Тя заяви, че МВФ подкрепя идеята финансовата помощ да бъде предоставена директно на банките, вместо на испанското правителство.

Според президента на световната банка Робърт Зелик, Испания и Италия се нуждаят от допълнителна финансова помощ, тъй като предоставените до момента заеми в размер на 1,3 трлн. долара са на път да свършат. По-рано през седмицата обаче председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер внесе известно успокоение на пазарите като заяви, че Испания няма да се нуждае от финансова помощ от еврозоната, защото фискалната й консолидация е впечатляваща, а структурните реформи в страната са на прав път.

Всички тези противоречия на фона на все по-лошите макроикономически данни водят до пълно объркване на инвеститорите на валутните и капиталови пазари. Еврото се търгуваше разнопосочно през цялата седмица, при това в изключително тесни граници – между 1.3050  и 1.3170 спрямо американският долар. Златото и петрола също не намериха посока, следвайки движенията на еврото и водещите борсови индекси.

 

*Заглавията са на редакцията

Коментари: 0