Колите с къси светлини през деня цяла година

1000 лв. глоба за превозвач, назначил шофьор без документ за психическа годност

Автор: Таня Киркова

Моторните превозни средства ще се движат с включени светлини за деня или с къси светлини през цялата година, а не само в зимните месеци, както в момента. Това предвижда проект за промени на Закона за движение по пътищата, внесен за второ четене в парламента.

Предложеният закон обединява два проектозакона за движение по пътищата, които са гласувани на първо четене - единият е на Министерски съвет, а другият на Иван Вълков и група депутати.

Изискването се въвежда, за да се повиши безопасността на движение по пътищата. Причината е, че в мрачни дни, или на пътища с дървета  с гъсти корони отстрани, сивите, тъмно червените и тъмнозелените коли се сливат с асфалта.

Велосипедистите ще бъдат длъжни да карат със светлоотразителна жилетка.  

Водач на МПС, на трамвай или на самоходна машина ще бъде лишаван от правоуправление за срок от 6 до 12 месеца и ще плати от 500 до 1000 лв. глоба, ако кара с концентрация 0,5 на хиляда алкохол в кръвта, включително установен с медицинско изследване или техническо средство, пише в поправения текст на проекта, публикуван на страницата на парламента.

Таксиметровите и шофьорите на автобуси и камиони задължително ще трява да си заверят удостоверението за психична годност след като навършат 55 години. 500 лв. е глобата ако карат без валидно свидетелство за психическа годност. При повторно нарушение санкцията се удвоява. 1000 лв. е санкцията за превозвач, който назначи шофьор, без валидно удостоверение за психическа годност.

Без книжка за месец и глоба 200 лв. грози всеки водач, който на пешеходна пътека мине при сигнал неразрешаващ преминаването или пресече "зебрата" неправилно.

Коментари: 0