Косово търси български инвеститори

Наши компании са заявили интерес в сферата на строителството и енергетиката, съобщи Хашим Тачи

„В Косово има европейски закони, които защитават инвеститорите. Затова каним българския бизнес за по-активно участие в селското стопанство, туризма, инфраструктурата, енергетиката, минното дело”. Това каза премиерът на Република Косово Хашим Тачи след среща с министър-председателя Бойко Борисов. Той добави още, че наши компании са заявили интерес за инвестиции в сферата на строителството и енергетиката.

Той определи страната ни като приятелска държава и изрази своята благодарност към българския народ за подкрепата му в процеса на изграждане на Косово. Министър-председателът Тачи изрази надежда, че много скоро страната ще изпълни всички необходими изисквания, за да стане страната член на ЕС и НАТО.

„Според мен, членството на Косово в НАТО ще дойде много бързо. По-трудно и по-бавно ще влезе в Европейския съюз, но аз виждам, че косовското правителство стриктно изпълнява всички ангажименти, които е приело и към Брюксел, и към НАТО, затова съм оптимист”, заяви от своя страна премиерът Бойко Борисов.

По време на разговора „на четири очи” двамата премиери обсъдиха още и темата за борбата с организираната престъпност и корупцията в региона. Хашим Тачи отправи официална покана към Бойко Борисов за посещение в страната. Министър-председателите на България и на Косово подписаха Междуправителствено споразумение за обратно приемане на незаконно пребиваващи лица и протокол към него.

Коментари: 0