Костов: Президентът да не връчва мандата на ДПС

Той поиска Росен Плевнелиев да направи последен опит да състави програмно правителство, така както искат хората

240 ~ 1 мин. четене

Президентът да не връчва утре мандата на ДПС. Това се казва в позиция на Синята коалиция в отговор на протестите, изказана от Иван Костов, предава БГНЕС.

Очаква се утре държавният глава Росен Плевнелиев да връчи мандат за съставяне на правителство на ДПС, като според конституцията той има възможност да посочи и други парламентарно представени формация.

"При успех на консултациите, ние ще поемем отговорността да внесем това правителство в НС", заяви Костов. "Тази седмица да направи последен опит след консултации да състави  програмно правителство от експерти и по този начин да запази работещ парламента", пише в декларацията.

Програмното правителство да изведе страната от политическата криза, да проведе честни избори, да запази финансовата и икономическа стабилност в условията на икономическа и социална криза. Така виждат ролята му от Синята коалиция. ДСБ и "Единство" обясниха, че президентът трябва да проведе консултациите и да набере подкрепа, както и да предложи състав.

Иван Костов смята още, че президентът избързал с връчването на мандата с цел предсрочни избори, тъй като предсрочният вот не успокоява хората.

Ние създадохме функционираща пазарна икономика. Така Костов отговори на въпрос дали се чувства виновен за приватизацията по време на неговото управление. Искаме да спрем БСП и ДПС, каза той. По думите му бившите управници с отказа си да поемат мандата поставили ултиматум на държавния глава за предсрочен вот, а хората искат 41-ото НС да си свърши работата докрай.

Подкрепи Economic.bg