Край на АЕЦ „Белене“

6154 ~ 1 мин. четене

България се отказва от строежа на АЕЦ "Белене". Вместо това на площадката на Втора атомна ще се прави газова централа, обяви зам.-министърът на финансите Владислав Горанов. Позицията на страната ще бъде предадена лично в Русия от нашия министър на икономиката Делян Добрев, който ще отпътува за Москва утре. Той ще убеждава руснаците да не съдят България заради отказа.

За изработения от руската компания "Росатом" реактор ще са нужни за доплащане още 100 млн. евро, е казал Горанов. Той ще бъде поставен като 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй".

 

Премиерът Бойко Борисов е на среща с президента Росен Плевнелиев, на която ще се обсъди българската позиция за Белене. В понеделник Борисов се чу с руския премиер Владимир Путин, на когото е била съобщена позицията на България. Тогава обаче не беше съобщена никаква информация.

 

Вчера ИТАР-ТАСС съобщи, че България се отказва от втора атомна централа, но ще строи газова. Зам.-министърът на икономиката Валентин Николов коментира сутринта, че идеята е добра, стига да се намери инвеститор.

 

В 14 часа днес започва закрито заседание на парламентарната комисия по икономика, където премиерът Борисов ще съобщи бъдещето на Белене и ще бъде коментирана газовата връзка с Турция и инвестиции от Катар.

 

Подкрепи Economic.bg