Красимир Узунов: На пазара има много свободни пари, сега се продава

Не започвайте строеж на соларни паркове при тези цени на тока, съветва собственикът на „Интерсолар Варна”

Автор: Десислава Янкова

- Г-н Узунов, за първи път се пуска за продажба соларен парк през борсата. Как се решихте на такава стъпка?

Още преди една година решихме, че продажбата през борсата е най-добрият вариант. Причината е, че качеството на соларния парк е изключително високо, всички документи са прозрачни. Такива фирми се купуват основно от пенсионни фондове и големите инвеститори. Спокойни сме, защото не сме в позиция, в която трябва да продаваме на всяка цена. Паркът е строен със собствени средства и с малък кредит от банка. Паркът е с изключително добра работоспособност. Произвежда по 2,3 млн. евро на година. Имаме една пълна година работа, така че можем да си позволим да правим анализи и отчети.

- Смятате ли, че моментът за продажба на парка през борсата е подходящ?

В момента има много свободни пари. Тези, които ги държат не искат да ги влагат в несигурни инвестиции като недвижими имоти със съмнителни и неясни парични потоци. Инвеститорите искат да влагат парите си в сигурни проекти, какъвто е соларният парк. Затова моментът е изключително подходящ при положение, че на пазара има милиарди, които стоят на депозити. А ние все пак даваме 8 процент дивидент на година.

- Какъв дял ще пуснете на пазара и какъв процент ще запазите от „Интерсолар Варна”?

Ако купувачи са пенсионни фондове, най-вероятно ще запазя 25 процента. Ако това са институционални фондове, какъвто интерес има, бих продал 100 процента.

- Пускате акциите за 1,5 лв. Това реална цена ли е?

Да, това е реалната цена. Който си купи акции, може да получава в продължение на години 8 процента дивидент, което мисля, че е много добре.

- Има ли вече проявен интерес към соларния парк?

Да, има.

- Бихте ли посочили по-конкретно?

Български пенсионни фондове - Доверие, Алианц, ING. За институционалните не бих искал да коментирам, те искат да закупят целия парк.

- Вие бихте ли се съгласили да продадете 100 процента от парка?

Да, бих се съгласил.

- Как очаквате да мине първият ден от търговията?

За първи път ми се случва. Може някой да купи нещо, не знам.

- Бихте ли разказали малко повече за самия парк?

Проектът е направен според Закона за възобновяеми енергийни източници, според правилата за смяна на статута на земята. Сложихме най-доброто оборудване, което имаше на пазара към момента – германски инвертори, кабели, английска конструкция. Всичко това е с 25-годишна гаранция. Така че, това е едно изключително скъпо съоръжение, което в момента никой не коментира цената му, тъй като технологията му е много добра. Още от самото начало имахме договор с една от най-добрите германски компании за одитиране на технически проекти като соларни паркове. Аз съм спокоен и нямам никакви притеснения. За хубавата стока винаги има клиенти.

- Какъв е пътят за реализиране на успешна инвестиция във възобновяеми енергийни източници?

Много е важно желаещите да инвестират в този сектор да разполагат със собствени средства. Причината е, че банките са изключително недружелюбни в тази сфера. Бъдещият инвеститор във възобновяеми енергийни източници трябва да е готов да поема рискове за това дали ще успее да изпълни проекта по цената, по която е калкулирал. Заради неверни сметки много хора изгоряха.

- Каква е нужната сума собствена инвестиция, за да може да се заемеш с изпълняването на подобен проект?

Някъде около 50 процента от стойността на проекта трябва да са собствени средства. Разбира се зависи от самия проект, колко е голям. Ако паркът струва 10 млн., трябва да са налични 5 млн. лични средства.

- Какво бихте препоръчали на бъдещите инвеститори в подобни паркове?

При тези цени на електроенергията, които се обсъждат в момента да влязат в сила от 1 юли, въобще да не се захващат със задачата. Да не започват. Предприемачът, който си прави соларен парк сега, ще си върне направената инвестиция обратно поне след 15 години. Аз с този бизнес приключих.

 

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение

Коментари: 0