Креди Агрикол вече е ТБ „Виктория“

Близо два месеца името на френския кредитор се споменаваше във връзка с напрежението около КТБ

Креди Агрикол вече е ТБ „Виктория“
4016 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

"Креди Агрикол България" ЕАД вече официално променя наименованието си на Търговска банка (ТБ) "Виктория" ЕАД, става ясно от данните в Търговския регистър. Промяната е настъпила в петък следобед.

Българското подразделение на френския финансов гигант бе придобито от Корпоративна Търговска банка (КТБ) в началото на годината, а на 7 май БНБ одобри сделката. Още тогава бе обявено, че малката по активи банка ще продължи да съществува самостоятелно, но под името ТБ „Виктория”.

В последствие, обаче, на 20 юни, заедно с КТБ, тя бе поставена под специален надзор от Българска народна банка (БНБ). Поради стартиралата процедура и влизането на квестори в двете институции, името на банката така и не бе сменено формално, което доведе до използването му в разразилите си бурни политически и медийни дебати за състоянието на финансовата система.

Едва преди дни от БНБ взеха решение и дадоха указания на квесторите да извършат необходимите действия за промяна на търговското наименование, тъй като френската група отдавна вече нямаше нищо общо с управлението на кредитната институция.

В момента ТБ "Виктория" се представлява от квесторите Христина Стамова и Божидар Аршинков. Тя е 100% собственост на КТБ, а в последния месец бе обсъждано всички качествени активи, както и депозитите от банката-майка да бъдат прехвърлени в нея, като част от преструктурирането на групата. Специален закон така и не бе приет, а един от инвеститорите в КТБ - Държавният резервен фонд на Султаната на Оман, се ангажира в тримесечен срок да изготви план за оздравяване на групата.

Коментари: 0