Кристалина Георгиева може да отговаря за финансите на ЕС

Бюджетът, икономиката, екологията и енергетиката са са сред възможните ресори на българския комисар

Кристалина Георгиева може да отговаря за финансите на ЕС
Автор: Economic.bg

Ресорът, който е предложен на Кристалина Геогриева е "Бюджет и финанси", съобщи Нова ТВ. Това е една от ключовите позиции в Еврокомисията (ЕК), която може да означава и тази на финансист No1. на Европейския съюз (ЕС) - комисар по бюджет и финансово планиране в Еврокомисията (ЕК).

Тя каза пред БНР, че не се съмнява, че ще играе значителна роля в следващата ЕК. Георгиева съобщи в Брюксел, че има представа какви ще са бъдещите й отговорности, но не може да съобщи подробности за тях преди председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер да приключи с разпределението на ресорите на комисарите, което се очаква да бъде факт до седмица.

Георгиева не съжалява, че не е била избрана за върховен представител за външната политика на мястото на британската баронеса Катрин Аштън. Кристалина Георгиева вижда участието си в надпреварата за шеф на европейската дипломация като „шанс за ролята, която ще играе и тя самата и страната ни в следващата ЕК“.

"Това, че България участва, вдигна позицията на страната ни в разпределението на ресори и отговорности в новата Комисия. Аз мога да кажа на нашите сънародници, че със сигурност българският комисар ще има значителна роля в следващите 5 години", каза тя.

Георгиева не уточни каква ще е тази роля, но определи като реални лансираните у нас варианти за ресори като околна среда и климат, бюджет, транспорт или енергетика заради досегашния й професионален опит. „Аз съм била директор по околната среда в Световната банка. Разбира се, че съм се занимавала с бюджети. Имам достатъчно опит и в областта на енергетиката. Бях директор по инфраструктура и енергетика“, коментира тя. Според вестник "Капитал" пък става дума за ресор "Икономика". 

Българският еврокомисар не потвърди, но и не отрече, че вероятно ще е един от заместник-председателите новия състав на ЕК, изрази оптимизъм за бъдещата си работа с Юнкер и отрече да изпитва разочарование от това, че не е избрана за върховен представител за външната политика. „Съвсем категорично "не". Аз знаех от самото начало, изборът за съвета е за член на социалистическото семейство. Това решение е водещото в крайния резултат“, увери тя.

Кристалина Георгиева благодари на всички у нас, които са я подкрепили. „Начинът, по който аз мога да изразя благодарност към нашите хора за подкрепата, е, да си сложа сърцето в работата и да направя всичко, което е по силите ми за доброто представяне на страната ни. За това, да ни уважават в Брюксел, да имаме силна позиция като страна“, каза тя.

Пред БНТ българският комисар честити на полския премиер Доналд Туск, който ще заеме поста председател на Съвета (президент) на ЕС - това според нея е успех за Източна Европа. 

 

 

Коментари: 0