Кристин Лагард: Сделката за Гърция е важна за Еврозоната

Очаква се следващата година общият дълг на страната да скочи до 190% от БВП

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард призова Еврозоната най-накрая да сключи сделката за отпускане на финансова помощ за Гърция, която да постави изпадналата в неплатежоспособност гръцка икономика на пътя на устойчив растеж.

Сделката трябва да стане факт след срещата на Еврогрупата на 20 ноември в Брюксел, призова Лагард. Тя ще прекъсне кратката си обиколка в Азия, за да присъства на срещата, съобщи Reuters.

Скандалът между правителства в Еврозоната и МВФ за начина на лесно управление на гигантския дълг на Гърция не позволява отпускането на спешните заеми от 31 млрд. евро (39.5 млрд. долара), необходими на Атина, за да не фалира

По-рано тази седмица Кристин Лагард изрази публично несъгласието си с финансовите министри от Еврозоната, които предложиха да се даде време на Гърция до 2022 г. да намали своя дълг до 120% от брутния вътрешен продукт (БВП). Лагард обаче настоява това да стане до 2020 г.

Общият размер на дълга на Гърция се очаква да нарасне до почти 190% от БВП през следващата година, което означава, че е много малко вероятно отново да спадне до 120% до 2020 г.

Коментари: 0