Кризата в Украйна вдигна цената на петрола

На нюйоркската борса NYMEX юнските фючърси на американски лек петрол тип WTI увеличиха стойността си с 0,36 долара - до 102,30 долара за барел

Цените на петрола на международните пазари се увеличиха на фона на данните за нефтените запаси на САЩ и кризата в Украйна.

На нюйоркската борса NYMEX юнските фючърси на американски лек петрол тип WTI увеличиха стойността си с 0,36 долара - до 102,30 долара за барел. По-сериозно поскъпнаха юнските фючърси на северноморски суров петрол тип Brent, търгувани на лондонската борса ICE - с 0,98 долара, до 110,2 долара за барел.

За миналата седмица петролните запаси на САЩ /без стратегическите/ са се съхранили без промяна на ниво 397,6 млн. барела. За поскъпването на черното злато в по-голяма степен повлияха новините от Украйна, където стълкновенията между бойци на властта в Киев и федералистите продължават. Вчера в престрелка край Краматорск загина един опълченец, а 7 бяха ранени.

Цената на лекия суров петрол West Texas Intermediate (WTI) обаче се повиши и след като се разбра, че щатските запаси от суровината са намалели в най-голямото хранилище на САЩ. Петролът сорт Brent също поскъпна на борсата в Лондон.

"Намаляването на запасите от суров петрол има най-сериозно влияние върху повишаването на цените на суровината в момента", коментира Уил Юм, борсов анализатор от базираната в Сеул Hyundai Futures Co. "Продължаващото напрежение в Украйна е друг фактор, който поддържа тенденция на ръст в цената на WTI”.

Коментари: 0