Кръстев: Сделката за БДЖ трябва да е на адекватна пазарна цена

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията отхвърля варианта с евентуално преместване на Летище София

96 ~ 1 мин. четене

Не съм почитател на идеята да се приватизира „БДЖ - Товарни превози“ на всяка цена. Ако все пак има сделка, тя трябва да е на адекватна пазарна цена, която да покрие част от дълговете на дружеството. Това заяви пред БТА Кристиан Кръстев, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебния кабинет. „Заемът от Световната банка е един от възможните варианти за осигуряване на средства за нуждите на БДЖ, но той е пряко свързан с приватизацията на „Товарни превози““, добави министър Кръстев.

По думите му, за по-доброто усвояване на парите по ОП „Транспорт“ трябва по-добра организация, която да не допуска забавяне изпълнението на вече сключените договори. Кръстев отбеляза също, че резултатите по отчетените по програмата договорени средства, които са около 3.75 млрд. лв, са обнадеждаващи.

По негово мнение в момента българските летища не са особено атрактивни за отдаване на концесия, защото са стари и прилежащата им инфраструктура е в лошо състояние. Министър Кръстев отхвърля варианта за евентуално преместване на Летище София с аргумента, че това ще коства огромни инвестиции и ще създаде транспортни затруднения, както и нови проблеми с околната среда.

Подкрепи Economic.bg