Кръстовището на "Гешов" и "Софийски" с шумоизолация

Очаква се понижение на шума с около 20-30%, обявиха от Столична община

"Изготвя се проект за шумоизолация на кръстовището на две нива на булевардите "Св. Георги Софийски" и "Акад. Иван Гешов", съобщи зам.-кметът на София Любомир Христов, който днес направи инспекция на ремонтните дейности на кръстовището.

От вчера е възстановено движението на пътни превозни средства през кръстовището и продължава изграждането на обекта по бул. "Акад. Иван Гешов". Градският транспорт също е с възстановени маршрути.

"Реализират се нови конструктивни решения по изграждането на кръстовището", уточни Христов. Той информира, че са проведени няколко срещи с представители на инициативния комитет на протестиращите от района и с изпълнителите, на които е бил уточнен обхватът на проекта, а така също са били дадени допълнителни разяснения за реализирането му.

Припомняме, в началото на месеца стана известно, че гражданско сдружение, представляващо живеещите в района на строителиството, настоява проектът за кръстовището да бъде преработен. Хората се притесняват, че шумът ще се увеличи и настояват трафикът да бъде вкаран в тунел, а участъкът над него да бъде озеленен. Предлага се тунелът с дължина около 330 метра да започва на 100 метра северно от ул. "Георги Софийски" и да излиза след ул. "Урвич" в посока бул. "България".

С изграждането на кръстовището на две нива се очаква понижение на шума с около 20-30 на сто, обявиха в отговор от Столична община. Проектът предвижда в двете зелени разделителни ивици между основното трасе и локалите да се засадят и над 200 дървета, посочват от общината.

"В момента се изготвя допълнителен акустичен проект, който ще е готов до понеделник и тогава ще има среща с гражданите, за да се покаже ефектът от допълнителните мерки, които биха могли да се предприемат, за да се понижи допълнително шумовото ниво в този участък", информира Любомир Христов.

По думите му замерванията показват, че на новото кръстовище на две нива няма необходимост от предприемане на подобни мерки. Проектът е на стойност близо 12 млн. лв. и е първа фаза от предстоящо изграждане на кръстовище на две нива на бул. "Гешов" и бул. "България", с което ще се завърши т. нар. "малък градски ринг".

Възложител на проекта е Столична община, а изпълнител - "Балканстрой" АД. Очаква се строителните работи да приключат до 20 декември.

Коментари: 0