Кутев: Получавам "опорни точки" по четири пъти на ден

Рано или късно ще се стигне до предсрочни избори, смята депутатът от БСП

192 ~ 4 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Опорни точки получавам по 4 пъти на ден. Така депутатът от БСП и медиен секретар на партията Антон Кутев коментира случайно изтеклите напътствия за дискредитиране на протестите, които МВР е изпратило до "червените" депутати. Тези "опорни точки" целят да внушат, че протестиращият студент, чиято глава беше обляна с кръв на протеста, "не е добре с главата" и не е студент като цяло.

Според Кутев това е просто грешка на пресцентъра на МВР и "не е навредила на никой". Той обвини водещите, че го питат по тази тема и "изместват фокуса от истински важните теми". "Вие в момента го правите същото. Използвате думата клевети и поставяте етикети. И аз, и вие сме публични хора и това, което казваме, има въздействие върху публиката", каза Кутев.

"Опорните точки никога не са чистите факти. Те са направени да създадат отношение. Централата изработва по няколко пъти на ден такива "опорни точки". Изпращат се на стотици имейли", обясни още Кутев. Той призна, че такива "опорни точки" той самият не би написал, но отказа да отговори защо МВР, което се управлява от министър Цветлин Йовчев, си позволява да разпространява лъжи и да извършва реална пропаганда в полза на управляващите.

Според Кутев рано или късно ще се стигне до предсрочни избори. Според него обаче в събота ще дойдат на митинга на БСП 50 хил. души, които според него "не искат избори сега". "За мен сегашните протести са десен болшевизъм. Една група хора се опитва да наложи своето схващане за нещата на друга група хора, които са повече. Сега трябва да решим дали държим на демокрацията", категоричен е "червеният" депутат.

Опорни точки

За протестите

През целия ден и вечерта на 12 ноември едва ли са протестирали повече от 1600 души.

Организатори - Бойко Борисов, Цветанов, кръга на "Котараците", "Титаните" от чистотата.

На практика имаше 2 протеста:

Първият по-рано през деня - около 500 души в пика. Профил: около 2/3 или 300 човека - студенти, останалите 1/3 или 200 човека - "зелени", анархисти, "традиционните" протестъри с тъпаните.

На студентите от НАТФИЗ са оферирани до 700 лева за кадри със студенти в кръв. Съседи с изненада разпознали и "студента" с пукнатата вежда, за когото дори не предполагали, че е студент (което не означава, че не е такъв). Същият, май, не бил много добре с главата.

Вторият протест - в късните следобедни часове и вечерта. Протеста на погромите и вандалските прояви. Счупени бутилки пред парламента, хвърляни по полицаите, бутилки с минерална вода - също, всичко това се прави от "втора линия".

Рушене, дърпане и бутане на загражденията. МВР издирва извършители на хулиганските и вандалски прояви. Не може да бъде наречен студентски "протест", защото най-вече самите студенти обявиха, че се прибират в Университета.

Протест на ултрасите и агитките, хора от "Титан" и свързани с бившия шеф на "Напоителни системи".

Отново - "зелените", свързани с Прокопиев, включително и журналистка Лора Филева - надничарка при Прокопиев, работи в "Дневник", и дъщеря на Румяна Бъчварова, шеф на кабинета на премиера Борисов.

Разплащането с "протестиращите" - в отдалечените от центъра квартали на София, тарифи - между 50 и 80 лева на глава за "протестиращ".

Традиционните автобуси на ГЕРБ от Благоевград и Перник. Профилът на задържаните от МВР почти 50 лица (49 според официалната сводка) на 12 и 13 ноември едва ли отговаря на студентския - основно лица около и над 40 години.

Търси се радикализация и създаването на нов импулс на увяхващия протест (цифрата) с нови цели на протестиращите - МВР и ръководството на министерството.

Днес Бойко Борисов за първи път напада МВР и полицията за "полицейското насилие" при снощните й действия и персонално главния секретар Светлозар Лазаров (незаслужено си бил получил генералските звездички), въпреки че нееднократно е декларирал:

Няма да хвърля дума срещу българската полиция. В същия ден и протестиращите студенти решават да преместят протеста си пред МВР, за да търсят сметка за "полицейското насилие".

Днес на практика Борисов потвърждава, че е организатор на метежите. Признава, че организира и медийното отразяване на "протестите", като ожалва журналистите от БНТ и Канал 3.

Сега Борисов планира "протестна вълна". Досега "протестите" така и не успяха да "излязат" от София. Затова в събота Борисов свиква партиен протест в Пловдив, където ще дава и указания на кметовете на ГЕРБ в страната да бутат правителството и да организират локални метежи, включително и по темата за бежанците.

Пример - бунта в Телиш, организиран от Цецка Цачева и оглавен от Мероприятието е изнесено в Пловдив, за да се създаде впечатление, че има бунтове и извън София. По следващата седмица ще прави протести и в Бургас, Благоевград, Велико Търново, Габрово и т.н. Сценарият на Борисов е да вдигне протестна вълна подобна на тази от февруари. Протестът в Пловдив ще бъде гарниран с "граждански" такъв в София".

Последната инструкция е написана с главни букви, явно заради важността й.

"МВР НЕ Е ПРЕВИШИЛО ПРАВОМОЩИЯТА СИ, А Е ВЪЗСТАНОВЯВАЛО ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД, КАКВАТО Е И ОСНОВНАТА МУ ЗАДАЧА. СИЛИ, ОТДЕЛЕНИ ЗА ПРОТЕСТА, НЕ СА В УЩЪРБ НА БОРБАТА С ПРЕСТЪПНОСТТА. НЯМА ПРОМЯНА В БЮЛЕТИНА ЗА 12 НОЕМВРИ. ПРОКУРАТУРАТА СЛЕДИ ЗА ЗАКОННОСТТА НА ДЕЙСТВИЯТА НА ПОЛИЦИЯТА И ДОСЕГА НЕ Е РЕАГИРАЛА."

 

Подкрепи Economic.bg