Летище Пловдив иска да намали таксите за авиокомпании с редовни полети

От ноември редовните полети до Лондон остават два, но се спират изцяло полетите до Франкфурт

Снимка: БГНЕС

244 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

По-ниски такси за авиокомпаниите, които изпълняват редовни полети до летище Пловдив ще предложат от ръководството на аерогарата. В момента мениджърите подготвят проект за промяна на Наредбата за летищните такси в частта й за Пловдив. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на летище Пловдив Иван Карнабитов, цитиран от БТА.

Той припомни, че до май 2014 г. пловдивската аерогара ползва намаление от 50% в сравнение с останалите международни летище у нас - в София,  Варна, Бургас и Горна Оряховица.

Според Иван Карнабитов обаче сравнението трябва да се прави с европейски летища с подобен на пловдивското капацитет. Като пример посочи, че в Румъния таксите са 5 пъти по-ниски, в Полша - около 4 пъти, а на германското летище Франкфурт-Хан - са с около 15% по-ниски. Именно затова ръководството на летище Пловдив ще предложи на правителството да се въведе специалната схема авиокомпаниите с редовни полети да се таксуват по низходяща тарифа. Така и двете страни ще имат полза - летището ще има добри приходи, а превозвачите ще увеличат печалбата си.

Иван Карнабитов се ангажира ръководството да работи и за оптимизиране на разходната част чрез въвеждане на неавиационни дейности. Една от първите му задачи е да се срещне с общините, които членуват във Фонда за развитие на летище Пловдив. "Трябва да оптимизираме дейността си, защото към момента имаме натрупани сериозни задължения към авиокомпанията "Райън Еър", а и развитието на летището е пряко свързано с развитието на региона", каза директорът на аерогарата.

От ноември редовните полети до Лондон остават два, но се спират изцяло полетите до Франкфурт. Като причини директорът посочи преминаването от лятно към зимно разписание и не съвсем ефективната работа на фонда.

За зимния сезон вече са договорени традиционните чартърни полети на руската авиокомпания S7 - от 24 декември до 28 март, както и три полета на превозвача "Дунавия" от Ростов на Дон. Чартърните полети обслужват туристи за трите зимни курорта у нас - Пампорово, Боровец и Банско. В тази посока ще работят заедно с туристическите фирми за връщане на туристите от Германия, Холандия и Англия.

Развитие на пловдивското летище за карго полети не може да се очаква, тъй като по думите на Карнабитов българската икономика и в частност региона нямат сериозно развитие.

Подкрепи Economic.bg