Лидер по европейски субсидии ще обработва и тютюн

Фирмата на един от големите бенефициенти на земеделски субсидии Маяр Ахмед "Мерич Империал Табако" получи от държавата безсрочно разрешение за промишлена обработка на тютюн

3950 ~ 1 мин. четене

Министерски съвет издаде безсрочно  разрешение  за  промишлена  обработка  на  тютюн  на “Мерич Империал Табако” ЕООД.

„Дружеството отговаря на всички законови изисквания за наличие на технически и технологични възможности за промишлена обработка на тютюн и има положителна оценка от Експертния съвет за контрол на притежателите на разрешения”, се казва в съобщението на правителствената пресслужба.

Компанията е собственост на Маяр Ахмед от Първомай и е с капитал от 369 лв. , показва справка в Търговския регистър. Дружеството е със съвсем кратка история - регистрирано е през месец март тази година. Маяр Ахмед в едноличен сосбвеник и на още едно дружество, което се занимава с всякакъв вид селскостопанска дейност - "Картал табак". Маяр Ахмед е сред големите бенефициенти на евросредства в зеделието.

Дружеството “Барбарос - Масагет Табако Инвест”, в което съдружници са Мюмин Картал и Маяр Ахмед се нареди на пето място сред най-големите бенефициенти, показва анализа на неправителствената белгийска организация Farmsubsidy, която е проследила раздадените земеделски субсидии във всички държави членки на общността. Двамата ще си поделят сумата от 809 523 лв. Фирмата им е регистрирана в Асеновград. Те обработват 10 000 декара зърнено-житни култури и тютюн в община Първомай.

В началото на годината кабинетът отне за разрешението за промишлена обработка на тютюн на „Исперих БТ” АД заради задълженията на дружеството към тютюнопроизводителите в размер на 17 млн. лева. Срокът на наказанието, наложено на фабриката, е 2 години.

Подкрепи Economic.bg