Лихвите у нас падат най-бързо

До 5-6% ще паднат лихвите по ипотечните кредити за година, прогнозира експерт

До 5-6% ще паднат лихвите по ипотечните кредити за година, прогнозира в Сутрешния блок на „България он ер” директор „Банкиране на дребно” в МКБ „Юнионбанк” Стоян Бозвелийски.

Според данните за март България е на първо място в Европейския съюз по спад на лихвите, но страната ни все още е далеч от нивата при развитите държави, като Германия и Финландия например, в които лихвите по жилищните кредити са около 2-3%.

Тенденцията за ръст в броя на ново отпуснатите заеми ще продължи до края на 2012 г., заяви още Бозвелийски. Очаква се общият годишен обем на новите ипотечни кредити да достигне 1 - 1.2 млрд. лв., тъй като тенденцията е за месечен растеж с около 100 млн. лв., което прави 17-18 хил. броя нови заеми за жилище.

Банковият експерт коментира още, че сега е един от най-добрите моменти за купуване на жилищен кредит. Причината са улеснените условия, които банките са все по-склонни да предоставят, след затягането на кредитирането през 2009-та. Друг фактор са значително по-ниските цени на жилищата, които в сравнение с пиковите им стойности през 2007 г. - 2008 г., бележат спад от около 40%.

Коментари: 0