Очакват ръст на икономиката ни от 1,4% за годината

Данъците няма да се вдигат в следващите 36 месеца

Икономическият растеж на България за тази година ще е 1,4 процента. Това заяви зам.-министърът на финансите Боряна Пенчева по време на конференция за инвестициите. Въпреки намалените прогнози на правителството за ръст на икономиката ни, те все още остават по-високи в сравнение с очакванията на Международния валутен фонд и на БНБ. От фонда очакват българската икономика да отчете ръст от 0,8 процента, а от БНБ – 0,7 процента.

По думите на зам.-министъра през първите три месеца на годината приходите превишават разходите с 400 млн. лв.

Също така делът на българската икономика в световния стокообмен се е увеличил близо пет пъти за три години – от 0,1 процент през 2009 г. до 0,49 процента за миналата година.

В началото на годината е отчетен спад на износа, но през втората половина на годината ще го преодолеем, посочи Пенчева. По думите й страната ни се стреми да разшири и ускори диверсификацията с Близкия и Далечния Изток и Латинска Америка.

Тя посочи, че едно от предимствата на страната ни са ниските корпоративни и подоходни данъци. Също така ведомството не предвижда увеличение на ставките в близките три години. Единствено ще има промени при акцизите, за да бъдат хармонизирани с европейските изисквания.

По думите на зам.-министъра е нараснала събираемостта на приходи от ДДС с над 40 процента. 

 

Десислава Янкова

Коментари: 0