Липсва подкрепа за цената на златото

Инвестиционният интерес в злато е слаб, отчитат от Barclays

168 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Липсва структурна подкрепа за златото в момента, но тъй като позициите в метала са относително слаби, дори и по-незначителни макро данни могат бързо да вдигнат цената. Това се казва в анализ на британската банка Barclays. в него се посочва, че търсенето от страна на централните банки продължава, но с изключение на златните монети, инвестиционното търсене остава слабо.

По данни на американското правителство продажбата на златни монети са достигнали 150 хил. тройунции през януари. Това е най-силният месец от юли 2010 г.

Анализаторите на Barclays смятат, че икономическите данни за САЩ, както и значителното търсене от страна на Китай, предполагат ръст в цената на златото. Независимо от това изтъргуваните обеми на златната борса в Шанхай остават ниски.

В Индия цената на благородния метал е паднала до най-ниските си нива от средата на август. Причината за това е поскъпването на индийска рупия. Индийският финансов министър обяви, че не се предвиждат допълнителни данъци или други мерки за ограничаване на вноса на злато.

На борсата в Ню Йорк цената на златото с незабавна доставка достигна 1 670.60 долара за тройунция. На сесията в петък беше отчетен ръст от 0.52%.

Подкрепи Economic.bg