"Лукойл" купува "Самара Нафта" за над 2 млрд. долара

Анализатори коментират, че цената е висока и отразява отчаяно търсене на нови активи от купувача

272 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Вторият най-голям производител на петрол в Русия - "Лукойл" се съгласи да купи "Самара Нафта" за 2.05 млрд. долара, за да увеличи продукцията от района Волга-Урал. В момента "Самара Нафта" е дъщерно дружество на Hess Corp, пише Bloomberg. Сделката трябва да получи одобрението на антимонополната агенция в Русия.

"Самара Нафта" произвежда около 50 хил. барела суров петрол на ден, става ясно от изявление на базираната в Москва "Лукойл". "Придобихме качествени активи, които ни дават възможност за дългосрочен растеж в регион, който е с много добре развита инфраструктура", коментира Вагит Алекперов, главен изпълнителен директор и най-голям акционер в "Лукойл".

За дела си от 90% базираната в Ню Йорк Hess очаква да получи 1.8 млрд. долара кеш след облагане с данъци на сумата от продажбата на акциите. Саймън Кукеш, който държи останалите 10% от "Самара Нафта", също се съгласи да продаде акционерното си участие на "Лукойл".

Руската петролна корпорация се стреми да увеличи производството в страната си. Анализатори обаче коментират, че платената цена изглежда малко висока и отразява отчаяно търсене на нови активи от "Лукойл".

В България руската компания е собственик на "Нефтохим" в Бургас - най-голямата рафинерия у нас.

Коментари: 0