„Люлин“ 6 с градски парк

СОС прие подробните устройствени планове на жк. "Люлин"

9354 ~ 1 мин. четене

Столичният общински съвет прие подробните устройствени планове на ж.к. "Люлин" - 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9 и 10 части. Докладът за приемането на подробния устройствен план на ж.к. "Люлин 1" беше оттеглен от главния архитект Петър Диков. Съветниците не приеха предложението на Росен Малинов от БСП за връщането за ново обсъждане на плановете за първа, втора и десета части на ж.к. "Люлин", тъй като срещу тях има най-много жалби.

По думите му с тях не се решава проблемът с паркирането в тази част на столицата, където той съществува, няма оформен културен център, както и по-голяма площадна площ. Малинов посочи, че липсва синхрон между защитата на частния и обществения интерес.

Според кмета на района Милко Младенов разгласяването на обществените обсъждания за плановете е било направено по нормативния ред и гражданите са били информирани за това, че се предлагат подробни устройствени планове на десетте части.

Пред журналисти главният архитект Петър Диков посочи, че е оттеглил подробния устройствен план на "Люлин 1", тъй като половината от територията на района е изключена от предложения план. По думите на Диков в "Люлин 6" се обсъжда изграждането на градски парк.

Той посочи, че там, където е имало несъгласие на живеещите да бъдат изграден подземни паркинги, те са премахнати от предложения проект. "Не е вярно, че не са били разгласени обсъждания, а хората на тях бяха малко, тъй като на обсъждане обикновено идват хората, които не са удовлетворени от предложенията", посочи още Диков.

"Промените, които се предвиждат в устройствените планове, са във втори микрорайон. Проблемът там беше един „Лидл”, който е много спорен. Ние го коригирахме, намалихме го максимално и мисля, че се получи удовлетворително. В десети микрорайон също има един реституиран терен, който беше спорен, но ние го променихме и сега се предвижда едноетажна спортна зала”, каза още Диков. 

Подкрепи Economic.bg