МОСВ спря скандалната поръчка за преброяване на делфините

Поръчката за 3 млн. лв. беше спечелена от "Сдружение Делфин", което е свързано с екологичната асоциация "Зелени Балкани"

92 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) временно е спряла поръчката за избор на изпълнител, който да преброи делфините по българския бряг на Черно море, съобщиха от администрацията към Министъра на околната среда и водите ИАОС. Сигналът до държавната институция е подаден от Гражданско сдружение за борба с корупцията.

По-рано днес от друг сигнал стана ясно, че поръчката на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за 3 млн. лв. е била спечелена от "Сдружение Делфин", което е свързано с екологичната асоциация "Зелени Балкани". То било създадено два дни преди конкурса на МОСВ и като единствен кандидат е спечелило поръчката, сигнализираха в писмо до медиите от Националната асоциация "Българско Черноморие".

"При подготовката и провеждането на процедурата за избор на изпълнител на тази дейност са спазени стриктно изискванията на Закона за обществените поръчки (ЗОП), придържайки се към одобреното от Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г." проектно предложение", се посочва в отговора на ИАОС.

От администрацията твърдят, че в хода на процедурата е дадена публичност и е осигурена възможност на всички, имащи интерес към поръчката, да участват в нея. "Въпреки това и с оглед на обществената чувствителност по теми, свързани с прозрачността при провеждането на обществените поръчки и избора на изпълнители по тях, ръководството на агенцията ще изпрати искане с молба за становище от Агенцията по обществени поръчки (АОП) по текущата процедурата за договаряне без обявление", посочват още от ИАОС.

От там твърдят, че до получаване на становището от АОП изборът на изпълнител ще бъде временно спрян. "Ръководството на ИАОС изразява своята готовност да предостави информация и отговори на всички поставени въпроси, свързани с проекта", завършва становището.

Подкрепи Economic.bg