МВФ призна за грешки в спасителния план за Гърция

Международната институция посочи в свой доклад, че мерките за съкращаване на разходите са задълбочили рецесията в страната

72 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Международният валутен фонд (МВФ) призна, че са допуснати "значителни грешки" при изготвянето на спасителния план за Гърция, което е вкарало страната в още по-тежка рецесия. В свой доклад международната институция изтъква, че МВФ и партньорите му значително са подценили до каква степен мерките за икономии, като орязване на разходите и увеличаване на данъците, ще задълбочат рецесията.

Гърция загуби достъпа си до кредитните пазари през 2010 г. и получи спасителен заем от 240 млрд. евро от Еврозоната и МВФ в рамките на две последователни програми. Страната обаче остана в рецесия за шеста поредна година, а безработицата достигна 27%.

Само преди дни фондът отпусна 1,7 млрд. евро на Гърция, които са част от споразумението за спасяване на финансовата система в страната. Шефът на фонда Кристин Лагард заяви, че страната е "на път да приключи своя амбициозен план за фискална корекция". В изявленията на Лагард се посочваше, че е „от съществено значение" европейците да спазят този ангажимент и „да предприемат, ако е необходимо, допълнителни мерки за помощ", за да намали задълженията си.

Подкрепи Economic.bg