#Maйданът в Киев се събра сред по-малко барикади

Кличко е отказал германски паспорт, а Яценюк не е приел премиерския стол

Решаващ митинг на опозицията

220 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Украинската опозиция се събра днес на поредното Народно вече на Майдан незалежности (Пл. „Независимост“) в центъра на Киев. Този път обаче барикадите са оредели заради сделката с властта за освобождаване на задържаните по време на слъсъците.  

Цял ден от снощи насам багери са бутали барикади. Самите протестиращи пък освободиха киевската администрация и деблокираха ул. Грушевски, където от седмици се намираше кордонът на спецчастите Беркут. До сблъсъци обаче не се стигна и поредният неделен митинг на украинската опозиция мина без ексцесии.

За сметка на това, двама от лидерите на опозицията Виталий Кличко (УДАР) и Арсений Яценюк (Баткившчина) обявиха, че не приемат примамливите оферти. Бившият боксьор призна, че е отказал немско гражданство, а популярният политик от партията на Юлия Тимошенко на свой ред е отхвърлил предложението да оглави правителство.

На днешния митинг Яценюк припомни, че украинскияте държавен глава му е предложил премиерски пост: „Чули сте за това как Виктор Янукович ми предложи поста министър-председател. Моят отговор към Янукович е следният: Аз не се продавам за длъжности, господин Президент. Купувайте си привържениците!“

Той също така каза, че опозицията има за цел сама да формира правителство и това е общо решение на всички нейни лидери, посъветвали се с бившия премиер Юлия Тимошенко.

"Нашето правителство си постави основните задачи, които са възложени тук, на Майдана, всеки украинец и целият украински народ. Тези задачи включват унищожаването на корупцията, наказания за „Беркут" и зверствата, извършени срещу украинците, както и честен и справедлив процес на работа. Такива са и създаването на работа и заплати за хората, европейската интеграция и подписването на споразумението за асоцииране с Европа“, каза Яценюк от името на „Баткившчина“, УДАР и националистичната СВОБОДА.

Това е задачата да постигнем осовобождението на всички политически затворници и помилването на госпожа Тимошенко. Това включва и провеждането на честни президентски избори" , обобщи основните цели на опозицията в речта си Арсений Яценюк. 

 

 

Подкрепи Economic.bg