Малкият и среден бизнес ще получи още 20 млн. евро

Парите ще дойдат от Международната инвестиционна банка

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Малкият и среден бизнес в България ще получи 20 млн. евро от Международната инвестиционна банка (МИБ). Това съобщи за БНР Венцислав Стефанов, ръководител на управление "Съкровищни операции" към финансовата институция. Кредитният ресурс се отпуска за период от 7 години и ще бъде разпределян от Българската банка за развитие (ББР).

Като акционер в Международната инвестиционна банка, България е сред инициаторите за промяна в нейната финансова стратегия, която предвижда предоставяне на целеви кредитни линии на националните банки за развитие.

При активната помощ и съдействие от страна на Министерството на финансите, банката ще предоставя и ще поддържа сделки, свързани с развитието на малките и средни предприятия на територията на България, а също така ще участва пряко в инвестиционни проекти чрез влизане в капитала на компаниите. Банката ще съдейства и ще търси банки-партньори на територията на България при осъществяването на своите инвестиционни намерения за подкрепа на българската икономика.

Международната инвестиционна банка е създадена през 1970 г. от страните в бившия Съвет за икономическа взаимопомощ. Днес нейни акционери са България, Словакия, Чехия, Румъния, Виетнам, Куба, Монголия и Русия.

Коментари: 0