Маргарита Попова отново атакува Плевнелиев

Бойкотът на държавния глава заради комисията "Ташева" не можел да бъде личен избор, смята вицепрезидентът

Снимка: БГНЕС

Задълженията на президентската институция са да обединява и да помирява. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова пред журналисти, на въпрос за това дали ще се отзове, ако парламентарна комисия я покани за изслушване.

Убедена съм, че в конкретния случай президентът много добре е обмислил и знае, че това не може да бъде личен избор, коментира още вицепрезидентът решението на държавния глава Росен Плевнелиев да не се яви пред парламентарната комисия, която разследва необявената му среща с шефа на EVN.

По-рано Плевнелиев заяви, че със сформирането на комисията, ръководена от Магдалена Ташева от „Атака", се нарушава баланса между институциите в страната. Маргарита Попова отхвърли това твърдение: „В Конституцията е търсен, и е намерен баланс между парламента, изпълнителната власт и съдебната власт. Президентската институция е създадена като неутрална власт, и като част от хармонията между властите, с добавката на Конституционния съд към Президентската институция", каза тя, цитирана от "Фокус".

"Функциите ни са изключително трудни, защото най-трудно в този живот е да обединиш, да помириш, да говориш за всички, да извадиш пред скоба онова важно, което е за всички, и да накараш да се уважат тези, които в момента се намират на високи постове, да признаят тези важни неща, които са пред скоба, и да работим всички заедно в сговор за тях. Така че не ми говорете за баланс между властите имайки предвид президентската институция", коментира още вицепрезидентът.

"21-ви век ще бъде векът на науката, ще достигнем до неподозирани висоти, ще бъде век за скок в развитието на индивида, на човека като индивидуалност", добави тя. "За този 21-ви век казваме, че работните места, за които ще се изисква много висока квалификация, ще бъдат далеч над тези 29%, с които се хвалим в Европейския съюз, може би ще достигнат до 40%. Готови ли сме тези работни места с много висока квалификация, ние да ги запълним и да поставим там хора и кадри, които да могат да отговорят на много високите изисквания на 21-ви век?", попита вицепрезидентът.

"Ще се подготвим, ако все още не сме готови. Това преминава и през такива кампании, през които преминаваме днес, заедно с Библиотечната асоциация, каза тя. Маргарита Попова допълни още, че няма държава, няма национална култура в цялата цивилизация, които да не измерват своята сила, и своята значимост с духовната си мощ, с духовното си величие. Няма нито загадка, в която и да е европейска политика, в която да не се казва, че ЕС разчита на многоликостта на културите в напето семейство. „ЕС и Европа не са пространство на равност и на еднаквост, това е пространство на многоликост на култури, които се обичат, уважават, разбират, и които работят заедно, за духовно извисяване на света”, каза в заключение Маргарита Попова.

Коментари: 0