Марио Драги: Еврозоната ще се възстанови постепенно

Централната банка сви прогнозата за икономически ръст

88 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Марио Драги, президент на Европейската централна банка продължи да поддържа тезата си, че Еврозоната ще се възстанови постепенно през следващите месеци на тази година. "По-късно през 2013 г. икономическата активност постепенно трябва да се възстанови, подкрепена от укрепването на глобалната среда и облекчената парична политика", коментира Марио Драги на пресконференцията във Франкфурт след днешната среща на ЕЦБ.

На нея управниците на банката решиха да оставят основния лихвен процент без промяна на рекордно ниското ниво от 0.75%, съобщи Bloomberg. Драги поясни, че повечето от членовете на централната банка в Еврозоната са подкрепили запазването на лихвите.

На днешната си среща ЕЦБ прогнозира, че икономиката на 17-членния блок в обща валута (Еврозоната) ще се свие с 0.5% през тази година. Очакванията преди 3 месеца бяха за спад на БВП от 0.3%. Освен това ЕЦБ намали и прогнозата за ръст на икономиката през следващата година до 1% спрямо досегашни очаквания от 1.2%. Централната банка на валутния блок намали инфлационната цел за следващата година от 1.4 на 1.3%. ЕЦБ има за цел да поддържа инфлацията малко под 2%.

Несигурността, предизвикана от безизходицата след изборите в Италия възобнови опасенията, че Еврозоната може да преодолее кризата с държавния дълг. Гласоподавателите на "Ботуша" дадоха превес на партиите, които са против строгите бюджетни икономии.

След изказването на Марио Драги еврото се повиши до 1.3096 долара.

Подкрепи Economic.bg