Марк Зукърбърг ще дари $120 млн. на училища

Основателят на Facebook изказва опасения относно качеството в публичните училища

Автор: Стилиян Гребеничарски

Марк Зукърбърг и съпругата му Присила Чан ще дарят $120 млн. на училища в Сан Франциско, пише Forbes. Двама изразяват загрижеността си за качеството на образованието „в задния двор на Силиконовата долина”.

Основателят и главен изпълнителен директор на Facebook смята, че не бива обществените училища да изпитват материални затруднения, на фона на едно най-иновативните места в света. Първите 5 млн. долара ще отидат за училищата в регионите на Пало Алто и Редууд, където по-малко 40% от учениците показват добри познания по Английски език и по-малко от 50% по математика.

Средствата ще се насочат за подобряване на материалната база в публичните училища, закупуване на съвременни компютри и техника, както и качествен достъп до интернет. Помощта ще спомогне за повишаване на интереса на родители, учители и ученици към образователния процес.

Преди четири години Зукърбърг разпредели 100 млн. долара за учебни заведения в Нюарк и Ню Джърси. Той и Чан посочват в профила си във Фейсбук, че това е довело до отваряне на нови училища и повишаване броя на завършилите с 10%. Резултатите, обаче, са доста крехки, което според тях показва колко трудно е да се направи значителна промяна в образователната система. 

Състоянието на Зукърбърг се оценява на около 28 млрд. щатски долара, което го нарежда на 21-во място сред най-богатите хора на планетата.

Коментари: 0