Масови стачки в Испания и Португалия

Отменят се полети, спрян е общественият транспорт и са затворени училищата

Съвместно организиран протест в Испания и Португалия организираха големите синдикати днес, пише Reuters. В двете страни хиляди хора ще протестират срещу икономическите рестрикции на своите правителства. Мадрид и Лисабон са принудени на да съкратят много социални плащания, защото техните икономики вече са ударени от висока безработица и рецесия.

Заради започналата в полунощ стачка ще бъдат отменени 700 полета в двете държави. Училищата са затворени, а общественият транспорт е спрян.

На 10 ноември хиляди хора за пореден път изпълниха улиците в Испания, за да протестират срещу банковата система и последствията от финансовата криза. Повод за новите демонстрации стана самоубийството на жена, заплашена да бъде изгонена от дома си заради дългове. Общественият натиск принуди управляващите да обмислят мораториум върху евикциите, съобщават испанските медии.

53-годишната Амая Еганьо от баското градче Баракалдо, разположено в близост до Билбао, направи фатален скок от терасата на апартамента си на четвъртия етаж в петък сутринта. По-рано тя е получила уведомление, че трябва да напусне жилището, след като не е успяла да погаси вноските по ипотеката. Това е второто поредно самоубийство на заплашен от евикция в рамките на последните няколко седмици.

Новината за смъртта на Еганьо предизвика масови демонстрации в Баракалдо, както и протестни акции в столицата Мадрид. Хиляди граждани се обявиха против продължаващите отстранявания, като издигнаха лозунги като „Банкери, не забравяйте - ние имаме въже". Хуан Карлос Медиавия, съдия от Баракалдо, се обяви за промени на законодателството, свързано с ипотеките, за да се предотвратят нови подобни случаи.

Предложените изменения са плод на силния натиск, оказван не само от гражданите, но и на редица институции. Висшият съдебен съвет, католическата църква и омбудсманът са само някои от органите, настояващи за смекчаване строгостта на закона. На 8 ноември Европейският съд обяви, че големият брой съкращения в Испания е в противоречие със стандартите на ЕС по отношение защитата на потребителите.

Испания е сред най-силно засегнатите от дълговата криза в еврозоната държави. Безработицата в нея достигна рекордните за ЕС 25%, като съкращенията на служители в различни сектори продължават. По-рано през тази седмица националният авиопревозвач „Иберия" обяви, че ще освободи около 4500 служители.

Коментари: 0