Масово се купуват евтини жилища

Лек ръст на цените на имотите прогнозира изпълнителният директор на "АДРЕС Недвижими имоти"

92 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Масовите сделки за покупка на жилище през първото тримесечие на 2013 г. са били за имоти на стойност до 50 хил. евро. Това сочи анализ на "АДРЕС Недвижими имоти". Купените жилища са с площ между 45 и 75 кв. м., разположение основно в периферните квартали на столицата. Общо 80% от сключените сделки са били за имоти с цена под 50 хил. евро.

"Хората с по-ниски финансови възможности бяха изключително активни през първото тримесечие на годината", коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на "АДРЕС Недвижими имоти". По думите му в неустойчивата среда в момента те са решили, че е по-разумно да направят сигурна инвестиция за парите си, каквато е покупката на имот. "Макар и малко, тези средства обикновено стигаха да покрият около 40% от стойността на сделката, а останалите купувачите осигуряваха чрез кредит", допълва Богданов.

Улеснение за купувачите е бил и факта, че потребителските кредити достигнаха лимит от 50 хил. лв., което позволява външно финансиране за покупка на имот, без да се преминава към процедурата по теглене на ипотечен кредит.

Данните от анализа сочат и, че за първи път сме свидетели на активност при сделките през януари и февруари, тъй като обикновено първите два месеца на годината се свързват със сравнително по-пасивен пазар. Това се дължи на факта, че купувачите разбират, че спадът на цените е в миналото, а новите строежи са далеч по-малко като обем на фона на тези отпреди няколко години. Освен това голям процент от хората считат съхранението на парите си в банка за несигурно.

"Понижението на цените няма как да продължи, като до края на годината очаквам дори лек ръст. През 2014 г. цените на имотите ще бъдат по-високи спрямо настоящата година", коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на "АДРЕС Недвижими имоти". Според него много хора са оставили в банковите си сметки гарантираната при фалит сума от 196 хил. лв., а с допълнителните средства активизираха търсенето на качествен имот.

Подкрепи Economic.bg