Мавродиев: Държавата не може да раздава пари

Доходите и заплатите на всички българи са функция на една работеща икономика, смята председателят на Комисията за финансов надзор

104 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Икономическият растеж е единственият път за трайно и чувствително увеличение на доходите на българите. Това каза за "Фокус" председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев. Според него доходите и заплатите на всички българи са функция на една работеща икономика и няма как да се "раздават" от държавата без да са изработени.

"За постигането на този растеж обаче страната ни трябва да работи за подобряване на бизнес средата у нас, което ще е предпоставка за привличане на чуждестранни инвестиции и стимулиране на малкия и средния бизнес", смята Мавродиев. "Това автоматично ще доведе до раздвижване на пазара и отваряне на нови работни места", смята той.

Като друга задача на България за подобряване на икономическата обстановка е и по-доброто усвояване средствата от европейските фондове. "Не трябва да пропускаме и реформите - те ще са тежки, но абсолютно необходими, ако искаме да вървим по правилния път в дългосрочен аспект. Необходими са промени в здравеопазването и администрацията, пенсионна реформа, както и сериозни промени в сектора на образованието, защото квалификацията на кадрите е това, което може да ни направи конкурентоспособни", посочи Мавродиев и добави, че стъпка напред е и борбата с контрабандата и сивата икономика.

По отношение на фискалния резерв председателят на КФН подчерта, че по последни данни в този резерв има 5.3 млрд. лева. "Важно е обаче да се изпълнят изискуемите условия за нивото на резерва в края на годината, за да не се създава паника и да не се изпращат негативни сигнали за стабилността на страната", призова Стоян Мавродиев.

 

Подкрепи Economic.bg