Мавродиев: Купувачът на "Доверие" не вдъхва доверие

Ако има дори един процент съмнение по отношение на купувача, КФН ще каже "не" на продажбата на пенсионния фонд, категоричен е Стоян Мавродиев

292 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Очевидно купувачът на пенсионния фонд "Доверие" е фирма-фантом и за мен, като гражданин, казусът не вдъхва доверие. Това каза председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев в интервю за германския вестник Der Standard. Той е категоричен, че "ако има дори един процент съмнение по отношение на купувача, КФН ще каже "не" на продажбата на пенсионния фонд".

"Бяхме информирани за тази продажба единствено с прессъобщение преди два месеца, поместено на интернет страницата на "Виена Иншурънс Груп" (VIG). Досега не сме получили никакъв официален документ. Това в известна степен е необичайно. Предполагаме, че VIG призовава купувача "Юнайтед кепитъл" (United Capital) да кандидатства за одобрение, така че ние да можем да започнем одитиране. В крайна сметка, става въпрос за репутацията на VIG като сериозна международна компания.

Мавродиев е категоричен, че няма да се правят никакви компромиси относно надеждността на инвеститора. "Ще направим преглед на източниците на приходи на "Юнайтед Кепитъл", легитимността на техните финансови средства, техния опит и реалната структура на собствеността им. Може да бъде опасно за цялата финансова система, ако одобрим сделка за продажба, без да знаем кой всъщност е собственик на тази компания. Става дума за 1.25 милиона български граждани, които са осигурени в "Доверие" и около 2 млрд. лв. депозити", смята шефът на КФН.

Подкрепи Economic.bg