Меркел иска надзорен орган на големите банки

Канцлерът обсъди с Жозе Барозу идеята за изграждане на банков съюз

Ангела Меркел призова за създаване на надзорен орган на най-големите европейски банки. Германският канцлер направи предложението преди срещата си с председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Дурао Барозу.

Меркел изрази също надежди всички страни от Евросъюза да ратифицират фискалния пакт преди Европейският парламент да излезе във ваканция.

Двамата обсъдиха още идеята на Брюксел за изграждане на банков съюз. Това предложение обаче не среща единодушна подкрепа сред всички страни от Евросъюза. Позицията на Берлин е, че трябва да има по-строг контрол над големите финансови институции.

Финансовите министри и ръководителите на централните банки на седемте най-богати страни ще имат днес извънредна телеконференция, за да обсъдят влошаващата се дългова криза на Европа.

Канадският министър Джеймс Флахърти каза вчера, че ще постави въпроса за проблемите на Европа във видеоконферентен разговор с колегите си от Групата на седемте, в която влизат САЩ, Япония, Германия, Франция, Великобритания, Италия и Канада.

Държавите от еврозоната се опитват да помогнат финансово на Гърция, Ирландия и Португалия, за да не допуснат там фалити, както и на Испания, чиито банки имат недостиг на наличност.

Мнозина се тревожат и от резултатите на новите парламентарни избори в Гърция, които са на 17 април.
Отава и Вашингтон смятат, че европейските страни биха могли да предприемат по-активни мерки за преодоляване на дълговата и банковата криза на Стария континент.

Коментари: 0