Меркел с най-голям шанс да управлява след изборите през септември

Според изследване института "Форса", 47% от избирателите ще дадат подкрепата си за коалицията на консерваторите и либералите, ръководена от канцлера

84 ~ 1 мин. четене

Германската управляваща коалиция, сформирана от консерваторите и либералите и ръководена от канцлера Ангела Меркел, ще спечели парламентарните избори през септември. Това показва социологическо проучване, публикувано днес, предаде АФП.

Според изследването 47% от избирателите ще дадат подкрепата си за коалицията. Това са най-добрите резултати за управляващите в Берлин от 3 години насам, посочват социолозите от института "Форса", провели проучването. И двете партии в коалицията качват по 1% подкрепа от предишни изследвания.

От другата страна на политическата шахматна дъска са социалдемократите, Зелените и радикалната левица, които ще съберат едва 46% от гласовете. Ако тези прогнози се сбъднат през септември, настоящото мнозинство на Меркел ще запази управлението си.

На въпрос кой кандидат предпочитат да оглави бъдещото правителство, 57% посочват Меркел, а едва 19% основния й опонент от левите социалдемократи Пеер Щайнбрюк.

Германците ще гласуват за нов парламент на 22 септември, а Меркел ще се бори за трети пореден мандат.

Подкрепи Economic.bg