Меркел вече си има конкурентка

Уж обикновен местен вот, пък с такива последици за цяла Германия - избирателите в Северен Рейн-Вестфалия се довериха масово на социалдемократите и на една жена, считана от мнозина за сериозна конкуренция на канцлера - Ханелоре Крафт

Ханелоре Крафт

Снимка: Ройтерс

Дойче Веле

 

Рядко изборните резултати са били толкова категорични: докато подкрепата за партията на Меркел (Християндемократически съюз) се срина до исторически минимум, социалдемократите възродиха старата си сила в една провинция, считана за тяхна "крепост". Победата им не успя да бъде застрашена дори от (очакваното) добро представяне на политическите новаци от Пиратската партия, която вече ще бъде представена в Ландтага в Дюселдорф.

От гледна точка на Берлин, последиците са очевидни: предизборната борба срещу Ангела Меркел вече е открита. Ако иска да бъде преизбрана през есента на 2013 година, тя трябва още отсега да вземе спешни мерки. Нейният коалиционен партньор - Партията на Свободните демократи - който доскоро беше считан за мъртъв, отново дава признаци на живот, при това силни. Новата звезда на германските либерали се нарича Кристиян Линднер. Само преди няколко месеца 33-годишният захвърли поста си на генерален секретар на партията в знак на отчаяние от колебливите и хаотични действия на партийния лидер Филип Рьослер. Успехът на Линднер, на първо време, ще спаси главата на Рьослер, но в по-дългосрочен план той представлява "бита карта".

Добрите новини за канцлерката

За канцлерката Меркел съживяването на свободните демократи е добра новина. Защото означава, че догодина отново ще може да разчита на тях за коалиция на федерално ниво. Затова пък собствената й партия не стои на здрави крака. И още една добра новина има за Меркел: катастрофалният резултат от Северен Рейн-Вестфалия на самообявилия се за наследник на Меркел - Норберт Рьотген - на практика го елиминира като конкурент за канцлерския пост. Това ще даде на Меркел възможност да се посвети изцяло на битката си с кандидата на Социалдемократическата партия.

И тъкмо по този въпрос на Меркел вероятно ще й се наложи да промени плановете си основно. Блестящата победителка от вчерашните избори в Северен-Рейн-Вестфалия се казва Ханелоре Крафт. Досега социалдемократката няма големи изяви на федерално ниво, но победата й беше така впечатляваща (тя изпревари християндемократите с цели 12 пункта), че с нея вече ще трябва да се съобразяват и в Берлин.

Козовете на Ханелоре Крафт

Изборите в най-многолюдната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия винаги са били нещо като тест и за изборите на федерално ниво. А посланието този път е, че там ще управляват социалдемократи и зелени. За Ангела Меркел посланието е, че така тя се сдобива с възможно най-неприятния за нея конкурент за канцлерския пост, очевидно много харесван от избирателите на запад от Берлин.

Ханелоре Крафт вече има сериозна преднина пред конкурентите си от Социалдемократическата партия - тя доказа способността си да печели избори, при това доста категорично. Като възможни кандидати за номинацията на социалдемократите за канцлерския пост се спрягат имената на Пеер Щайнбрюк, много компетентен по финансовите въпроси и с брилянтна реторика; и Франк-Валтер Щайнмайер, който се радва на висока популярност, но пък му липсва достатъчно борбеност.

В сметките на социалдемократите влиза и партийният лидер Зигмар Габриел, но и срещу него Ханелоре Крафт има козове. Един от тях е умението й да контактува с хората естествено и открито, без да изпада в неловки ситуации. За мнозина Габриел е прекалено суетен - и поради това със слаби шансове да получи масова подкрепа.

Резултатите от изборите в Северен-Рейн Вестфалия потвърждават правилото, че ако в Дюселдорф кихнат, в Берлин ги хваща грип. Казано иначе: от вчера насам всички партийни централи в Германия имат сериозен повод за размисъл и преоценка.

 

Коментари: 0