Метрото в София е приоритет за Министерството на транспорта

Стойността на третия лъч на подземната железница се оценява на 680 млн. евро, които ще бъдат платени по ОП "Транспорт"

Снимка: БГНЕС

116 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Основен приоритет на Министерството на транспорта ще бъде метрото в София. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на представянето на проекта за изпълнението и подготовката за строежа на третия лъч на столичното метро. Той уточни, че средствата за изграждането на третия метродиаметър ще се осигурят по Оперативна програма "Транспорт", а проектите вече са готови.

По време на представянето присъстваха още столичният кмет Йорданка Фандъкова и изпълнителният директор на "Метрополитен" Стоян Братоев. Градоначалникът обясни, че стойността на новата отсечка е 680 млн. евро. "Предлагаме метровлаковете да бъдат платени със средства по оперативна програма "Околна среда", каза Фандъкова.

"Третият лъч на столичното метро ще облекчи трафика в столицата с 35%. Очаква се и намаление на пътните инциденти с 25%", обясни Братоев. Той уточни, че проектът за трети метродиаметър се базира на подземно разполагане от 53%, а 47% ще бъде открито.

Третият лъч ще е с дължина 16.5 километра и ще има 19 метростанции. 10 от тях ще са подземни, а 9 - открити. Метрото ще тръгва от колелото на трамвая на бул. "Ботевградско шосе", ще минава през бул. "Владимир Вазов", където ще има три метростанции и една при театър "Зад канала". Следващата ще е на Орлов мост, където ще има и връзка с първия метродиаметър, и при НДК с връзка с втората линия. От НДК линията продължава към кръстовището на бул. "България" и бул. "Гешов", кварталите "Красно село" и "Овча купел" и ще достигне Околовръстното шосе. Последната спирка ще е при жп линията София-Перник и там ще бъде открита нова гара.

На представянето стана ясно, че в момента метрото се използва от около 280 хил. души дневни. Прогнозата е с изграждането на третия лъч те да се увеличат със 162 000.

Освен по новата отсечка, строителните дейности продължават и по изграждането на втория метродиаметър в посока летище "София". Срокът за завършването на 5-километровият участък, на който ще има 4 метростанции, е до април 2015 г. Трасето е разделено на три части - две подземни и една надземна, като началото му е от бул. "Цариградско шосе", а крайната му точка е Терминал 2 на летище "София". Стойността на проекта е 136 млн. лв.

Подкрепи Economic.bg