Microsoft купува Nook за 1 млрд. долара

Гигантът вече притежава 16.8% от акциите на компанията, в резултат на сделка за 300 млн. долара

120 ~ 1 мин. четене

Американската корпорация Microsoft ще се опита да закупи екосистемата за електронни книги Nook за сумата от 1 млрд. долара, съобщи TechCrunch. Целта на софтуерният гигант е да придобие цифровите активи на Nook Media, подразделение за е-книги на Barnes & Noble, наред с тези за таблети и четци на електронни книги Nook.

Nook Media планира да прекрати продажбите на Android таблети от рода на Nook HD до края на 2014 г. След това компанията ще се фокусира върху подобни устройства от свои партньори. Засега Nook Media няма конкретни планове за прекратяване на бизнеса с е-книги, но се очаква спад в търсенето им и постепенно спиране на продажбите.

Бизнесът на Nook Media не върви добре в последните тримесечия. През февруари Barnes & Noble съобщи, че приходите от празничния сезон на 2012 г. са намалели с 26%, в сравнение със същия период на предходната година.

Въпреки застоя в продажбите на устройства, приходите от съдържание бележат ръст със 7% в края на 2012 г.

Microsoft вече притежава 16.8% от акциите на Nook, в резултат на сделка за 300 млн. долара, по силата която съдържанието на Barnes & Noble се появи в таблетите с Windows 8. Ако погълне цялото подразделение, Microsoft ще получи богата библиотека от цифрови материали, с която ще конкурира по-успешно Amazon, Apple и Google.

Подкрепи Economic.bg