Минималната заплата се вдига с 30 лв. от 1 януари

Има възможност да се увеличи и обезщетението за отглеждане на дете от 1- до 2-годишна възраст до 340 лв., обяви социалният министър Хасан Адемов

124 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Минималната работна заплата става 340 лв. от 1 януари. Това обяви пред БНР министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. В предизборната кампания на БСП беше заложено увеличението с 30 лв. да влезе в сила от 1 октомври. Преди една седмица обаче, по време на заседание на Националния съвет по тристранно сътрудничество (НСТС), работодателите и синдикатите не успяха да се споразумеят за увеличението.

Министър Адемов обяви днес, че има възможност да се увеличи и обезщетението за отглеждане на дете от 1- до 2-годишна възраст също до 340 лв.

"В бюджета за догодина ще се търсят средства да се възстанови ежегодната актуализация на пенсиите по така нареченото "швейцарско правило" - с 50% от инфлацията и 50% в зависимост от средния осигурителен доход", каза министърът.

Той направи уговорка, че в момента тече обсъждането на бюджетната рамка за 2014 г. и не е коректно да се обсъждат отделни елементи от нея, преди да бъде финализирана.

Подкрепи Economic.bg