Младенов: Великобритания няма да въведе визи за българи

Англия е една от държавите, печелещи най-много от единния пазар на ЕС, заяви външният министър

120 ~ 1 мин. четене

Няма опасност Великобритания да въведе визи за българи и румънци. Това заяви пред bTV външният министър Николай Младенов по повод появилата  се информация в английските медии.

„Всъщност от 2014 г. трябва паднат всички ограничения за работа в целия ЕС за българи, това е наложено от Брюксел. А Великобритания в момента прави анализ на ангажиментите си към ЕС във връзка с вътрешните въпроси и правосъдието”, коментира министърът и подчерта, че според него някои британски полици използват темата за имигрантите и чуждата работна ръка като предизборна агитация.

Младенов увери, че в ЕС има принципи за свободно движение на хора и капитали, като кралството е една от държавите, печелещи най-много от този единен пазар. „Той няма как да функционира, ако си избираме какво да спазваме и какво не”, заключи външният ни министър.

За намеренията на Великобрирания да наложи визов контрол за някои държави от ЕС заговри вътрешният министър на страната Тереза Мей. В интервю за The Sunday Times тя обясни, че се притеснява от наплив на имигранти от двете държави, тъй като през следващата година пада забраната за работа в страната.

Подкрепи Economic.bg