Монти на извънредно посещение в Милано заради MPS

През миналата седмица стана ясно, че Monte dei Paschi di Siena е натрупала сериозни загуби от търговия с деривати в периода, когато управител на надзорния орган – централната банка на Италия, е бил сегашният председател на ЕЦБ

232 ~ 1 мин. четене

Президентът на ЕЦБ Марио Монти ще посети извънредно Милано, за да дискутира нарастващите проблеми в третата по големина финансова институция в страната Monte dei Paschi di Siena с италианския финансов министър, съобщава Financial Times.

Най-старият трезор на Апенините ще получи 3,9 млрд. евро спасителна помощ от Италианската централна банка. Финансовата институция се намира в затруднено положение заради загуби от рискови инвестиции.

През миналата седмица стана ясно, че Monte dei Paschi di Siena е натрупала сериозни загуби от търговия с деривати в периода 2006-2009 г., когато управител на надзорния орган – централната банка на Италия, е бил сегашният председател на Европейската централна банка Марио Драги. Рисковите инвестиции може да струват на Monte dei Paschi около 720 млн. евро.

Банката получава спасителна помощ за втори път от 2009 г. насам. Тя беше принудена да се обърне към държавата след кризата през 2008-2009 г., тъй като беше една от банките в еврозоната, които не отговарят на по-тежките условия за капиталова адекватност.

Подкрепи Economic.bg