Монти предупреждава ЕС заради високите лихви

Премиерът на Италия каза още, че „ако доходността по италианските облигации остане на сегашните нива още известно време, в Рим ще бъде избрано правителство настроено срещу Европейския съюз (ЕС) и фискалната дисциплина“

"Италия рискува сериозно обществено недоволство, което може да доведе до избиране на антиевропейско правителство, ако европейските политици не успеят да понижат цената за кредитирането на страната", коментира италианският премиер Марио Монти.

Той изрази позицията си във Финландия, където потърси подкрепа за усилията на правителството си да убеди инвеститорите, че цената за кредитирането на Италия и Испания е неоправдано висока. В момента двете страни са в центъра на вниманието заради високите лихви, от които страдат.

Монти каза още, че „ако доходността по италианските облигации остане на сегашните нива още известно време, в Рим ще бъде избрано правителство настроено срещу Европейския съюз (ЕС) и фискалната дисциплина“, цитиран от Bloomberg.

Премиерът ще бъде в Мадрид по-късно днес, където ще коментира решенията на ЕЦБ по-рано днес заедно с Мариано Рахой.

В момента доходността на 10-годишните италиански облигации е 5,8%, след като се понижи с 11 базисни пункта тази сутрин. Въпреки това, тя остава с приблизително 1 процентен пункт по-висока спрямо началото на март.

Коментари: 0